• Consultatii si Info

    Consultatii si Info
  • Incestul emotional

     

    Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii



     

     

    Incestul emotional nu are de/a face cu sexul, desi, in cazuri extreme, se poate ajunge la molestari de natura sexuala. Mai degraba inseamna O INVERSARE A ROLURILOR. 

    In cazul incestului, luat in sens propriu – adica o forma de abuz sexual active exercitata de un parinte – copilul devine intr/o anumita masura, un surogat de adult, un substitute sexual al celuilalt parinte. In cazul incestului emotional, copilul este obligat sa devina, parintele parintelui sau. 

    Inversarea rolurilor pe care o provoaca incestul emotional este mai subtila, mai greu de identificat si izolat decat abuzul pasiv. Totodata avem de/a face cu o mult mai puternica negare. De fapt unul din motivele pentru care este folosit in cartile de specialitate acest termen dur de “incest emotional” este de a atrage atentia asupra lui. Impactul lui il poate convinge mai bine pe pacient de faptul ca in acest caz se are de a face cu o situatie extreme de grava. Termenul nu se refera la abuzuri sexuale, dar este vorba tot de o perversiune, de nerespectare rolului pe care trebuie sa/l aiba fiecare membru al unei familii. 

    Intr/un fel sau altul, legaturile de afectiune care/I unesc pe parinti de copii se bulverseaza. Gandul care domina mintea parintelui, chiar daca nu constient, este urmatorul “partenerul meu de viata, m/a dezamagit si m/a ranit, dar am acest copil pe care il iubesc enorm, el este alinarea mea”. Sensul real al acestei fraze este: “partenerul meu nu/mi ofera dragostea dupa care tanjesc, dar o voi obtine de la copilul meu”. Insetat de iubire parintele se orienteaza spre copil pentru a se simti intreg, iubit si important, pentru a se simti cineva. Iar acest lucru devine o povara emotionala foarte apasatoare si istovitoare pentru micut, parintele devenind sufocant, controlator si manipulator, inabusind tendinta fireasca a copilului spre independenta si libertate, incalcandu/I intimitatea si spatiul personal al acestuia, deseori. 

    Bibliografie: “Labirintul codependentei” de dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier. Editura “Pelegrinul”



    daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare: 
    tel: 0726 227 085 

    e-mail: emailul meu dm boldea @ yaoo.com